Defense Entrepreneurs Forum 2019

Defense Entrepreneurs Forum 2019

Def Logo

Wat is DEF?

Begin oktober vond op Beukbergen en in Utrecht het tweede Defense Entrepreneurs Forum Nederland 2019 (DEFx19) plaats. De DEF – beweging is zo’n zeven jaar geleden gestart in de Verenigde Staten door veelal jonge officieren en veteranen. De missie van het Defense Entrepreneurs Forum is om mensen te inspireren, te verbinden en te versterken “Connect, Inspire, Empower”. Dat doet DEF door het organiseren van evenementen, het smeden van partnerschappen en het leveren van tastbare oplossingen. DEF doet dit om een innovatiecultuur in de nationale USA veiligheidsgemeenschap te bevorderen. “Join the virtuous insurgency”. Een opstand dus, maar wel een deugdzame.

DEFx 2019
Inspire Connect Empower

Inspiratie

In 2017 kregen collega Martijn Maathuis en ik de kans om deel te nemen aan de jaarlijkse bijeenkomst van het Forum in Austin, Texas. We werden meteen gegrepen door de vibe. Een grassroots beweging van mensen uit allerlei hoeken binnen en buiten de defensiegemeenschap, die het gevoel gemeen hebben dat er verandering nodig is. In die zin heeft het wel wat weg van Ambtenaar2.0 in Nederland. Het moet anders, innovatiever, slimmer. Sociale innovatie, niet technische staat daarbij voorop, als je een organisatie wilt veranderen, zullen de mensen moeten veranderen. We werden speciaal geraakt door de presentatie van Ori Brafman, de auteur van “Starfish and Spider”. We werden niet alleen geraakt, maar ook geïnspireerd om het Defense Entrepreneurs Forum naar Nederland te halen. Na Australië en het Verenigd Koninkrijk zouden we het vierde land worden waar DEF werkt aan de sociale innovatie van het Defensie ecosysteem.

DEfense Entrepreneurs Forum 2019

DEFx 2018

We zochten wat gelijkgestemde jongeren van geest bij elkaar, lieten een paar man spieken in Australië en organiseerden met Wouter Eidhoff, Jarno Goosmann, Martijn Maathuis en Annemarie Beukers op 24, 25 en 26 oktober 2018 de eerste DEF Nederland conferentie. Voorzichtig van opzet, nog wat Landmacht gericht, maar open voor anderen en al meteen een succes. De combinatie Connect, Inspire, Empower, van ontmoeting, inspiratie en (steun bij) aktie blijkt een formule die ook in Nederland werkt en aanslaat. De inspiratie kwam de eerst bijeenkomst o.a. van Martijn Aslander en Mark Tuitert. Daarnaast blijken de 3 B’s erg belangrijk in het faciliteren van de Connectie; Bier, Bitterballen en Borrelnootjes. Concrete aktie was er ook; op dag 3 pitchen een aantal groepen ideeën om Defensie te verbeteren. “Omgekeerd coachen” was de winnaar, een plan om vlag- en opperofficieren te laten coachen door een jonge collega. Maar het gaat bij DEF niet om winnen, maar om het stimuleren van een noodzakelijke verandering en sociale innovatie. Er was dus veel meer in gang gezet.

DEFx18 in Den Haag

De deugdzame opstand

En dat er wat in gang was gezet werd dit jaar duidelijk. Het team van vorig jaar was aangevuld met Jelle Vennik, Gerard Zijlstra, Sven van der Haas, Thomas Boonen, Rens van der Laan en Benjamin van Beilen en stotte zich op de organisatie van de Deugdzame Opstand 2019. Na mijn Functioneel Leeftijdsontslag is de rol van bankier van het verzet overgenomen door Kees de Rijke. De drie B’s moeten immers door iemand betaald worden. En wat een geweldig conferentie is er ook dit jaar door het jonge team weggezet. De Amerikaanse grondgedachte is vertaald naar Nederland als: “De missie van het Defense Entrepreneurs Forum is om de aanstormende generatie te inspireren, te verbinden en in staat te stellen om de sociale innovatie cultuur binnen de veiligheidsgemeenschap te bevorderen en te versnellen.” Breder dus dan alleen Defensie, met aanwezigheid van militairen en burgers uit alle krijgsmachtdelen, maar ook van Politie en Brandweer werd al invulling gegeven aan de bredere doelstelling van veiligheidsgemeenschap.

Een zwaard, Ben Tiggelaar en TEDx...

#DEFx19 startte op woensdagavond met de icebreaker waar de eerste ideeën al gepitcht werden en een lezing van Bjørn Aris. Bjørn gebruikt voor het oplossen van hedendaagse uitdagingen het Japanse Samurai zwaard als bron van kennis. Op donderdag vertelde Ben Tiggelaar in een op defensie toegespitste keynote hoe hij verandering ziet en hoe we die kunnen stimuleren. Daarna was er een wisselprogramma waarbij in meer dan 16 workshops inspiratie kon worden opgedaan en waar innovatie en verandering centraal stonden. Zelf werd ik behoorlijk geïnspireerd door de “Spreken als een TEDx-spreker” workshop van Esmeralda Klein Reesink, wat een passie en wat een kracht! En ook Ankje Hovinga meldt altijd uiterst zinnige zaken. Zelf mocht ik wat vertellen over mijn ervaringen met veranderen bij Defensie en hoe je daarbij kunt laten inspireren door de Guerrillatheorieën van Mao Zedong. Het bleef nog lang onrustig bij de 3 B’s op donderdagavond.

Topdag CDS

Defx Topdag

Op vrijdag verplaatste de conferentie zich naar de Kromhoutkazerne in Utrecht en sloot de topdag van de CDS met alle vlag- en opperofficieren, de stafadjudanten en de hoge burgers van Defensie zich bij DEFx aan. Het werd een geslaagde opvolging van de omgekeerde coachgedachte met een ontmoeting tussen de gevestigde orde en het aanstormende talent. Meer inspiratie, meer ontmoetingen, meer verbinding en als afsluiting een silent disco. En een CDS die wat mij betreft trots mag zijn op dik 100 jongeren met een passie voor de toekomst van Defensie.

DEfense Entrepreneurs Forum 2019
CDS Rob Bauer met de organisatoren van DEFx19

En door....

Het waren drie fantastische dagen. Maar het Defense Entrepreneurs Forum gaat niet over die drie dagen per jaar; het gaat om de 362 dagen tussen twee conferenties in. Aan de slag met de ideeën dus en hou de passie vast.

Comments are closed.