Terug naar Kosovo

Terug naar Kosovo

Terug naar Kosovo

In 1999 was ik op uitzending op de Balkan. In het begin van dat jaar werkte ik in de Albania Force (AFOR) operatie mee aan de opvang van Kosovaarse vluchtelingen in Albanië. Van juni tot december 1999 was ik chef- staf van het Nederlandse contingent in de Kosovo Force (KFOR) in Kosovo en Macedonië. 20 jaar later ging ik voor de eerste keer terug naar Kosovo en vrouw en kinderen gingen mee. Wat is er veranderd in die 20 jaar, wat is er hetzelfde gebleven, wat was de impact toen en nu?

Hans en Q in Orahovac Met M109 Gedle RIjders en kinderen

Impact

Heeft die periode me nog een beetje gevormd in mijn professionele leven? Ik heb het gevoel van wel. Hoewel ik al niet niet eigenwijs was, ben ik me sinds 1999 (veel) minder gaan aantrekken van wat aanstuurders op afstand denken te weten en doen. Sturen met een schroevendraaier met een lengte van duizenden kilometers werkt gewoon niet. Als het niet goed voelt, dan is het meestal ook niet goed en dan handel je naar je gevoelDIt overigens wel onder het adagium van oud generaal Peter van Uhm: “Loyaliteit is drie keer neen zeggen en daarna gewoon uitvoeren”. En soms maar gewoon je eigen verantwoordelijkheid nemen; daar was je tenslotte voor opgeleid.

Hans Damen in KOSOVO KFOR

Ik ben blij dat ik me bij de hulpverlening aan Kosovaarse vluchtelingen in Albanië niets aantrok van de verborgen doelstellingen en tegenwerking van de NAVO. We deden gewoon deden wat nodig was. Ik ben er van overtuigd dat mijn communicatieadviseur Mike Bos en ik de juiste beslissingen namen omtrent een omspannen omgang met de pers. Ik vond en vind Ton van Loon een inspiratie als het gaat om de juiste dingen doen en het nemen van eigen verantwoordelijkheid, ondanks ge- en verboden vanuit Nederland. Spijt heb ik dat ik niet veel meer herrie gemaakt heb rondom de Utrechtse hoogleraar die wees op de foute asbestconclusies: het zou defensie miljoenen guldens hebben bespaard. Ik was en ben blij met de collega’s van het contingentscommando, waarvan het overgrote deel ondanks de hoge (werk)druk zeven dagen per week bleven buffelen. Kortom; een mooie en belangrijke periode in mijn (professionele) leven.

Een uitgebreid verslag is te lezen op onze familiereissite Reisfamilie.nl.

Comments are closed.