Positivitijd

Positivitijd

Positiviteit

Hoe gaat het met je en wat kunnen we nu echt leren van het Rijnlands model?

Hoe gaat het met je?

Een van de grote voordelen van de coronacrisis is dat de vraag hoe het met je gaat, ‘how are you?’, een heel andere lading heeft gekregen. Pre 2020-antwoorden varieerden tussen ‘o, goed hoor’, ‘geweldig’ en ‘nou gaat wel’. Daarna hield het nagenoeg altijd op en werden er zaken gedaan.

Nu vormt de beleefdheidsfrase bij de aanvang van een gesprek, telefonisch of online, vaak de opmaat voor een verbinding op een heel ander niveau. Opeens ben je deelgenoot van de sores van je gesprekspartner. Je hoort het verhaal over de dementerende vader in het verzorgingshuis en over schatjes van kinderen die af en toe echt minder schattig zijn. Over de uitdagingen van het thuiswerken, of juist fysiek naar het werk moeten terwijl er een kwetsbare partner thuis zit. De crisis heeft ruimte gemaakt voor het echte verhaal.

Ook zakelijk lijkt het opeens veel minder gênant om de zorg en problemen te delen. Bij de start van de coronacrisis sprak ik veel ondernemers die opeens 100 procent van hun omzet kwijt waren. Tientallen vrachtwagens die normaal naar Italië en Spanje reden stonden opeens stil. Horecaondernemers die gingen bezorgen en daar verlies op leden. Ik fietste tussen de kassen in het Westland en sprak tuinders die hun complete oogst konden doordraaien, op een paar in een stalletje langs de weg verkochte paprika’s na. Een congresorganisator huilend aan de lijn omdat 18 manifestaties opeens niet doorgingen. Ook die zorgen werden gedeeld en waren opeens bespreekbaar.
(tekst gaat verder onder foto)

Rijnlands model

Is het toeval dat de Brexit en het vertrek van Trump precies samenvallen met het hoogtepunt van de coronacrisis? Wordt nu ook het Angelsaksische model heroverwogen; het model waar vooral zelfredzaamheid, particulier initiatief, marktwerking en een beperkte sociale zekerheid centraal staan? We zagen de laatste jaren al een verschuiving. Minder ongebreidelde winst en meer ‘People, Planet, Profit’. We schuiven verder (terug) naar het Rijnlands model. Een model met oog voor andere zaken dan geld en de belangen van de aandeelhouder alleen. Ruimte voor overleg en solidariteit, waardering voor vakmanschap en voor waarden als kwaliteit en geluk. In het Rijnland zijn werknemers, klanten, leveranciers en de samenleving als geheel allemaal even belangrijk.

Daarbij past een gesprek bij op menselijk maat. Blijf dat echte gesprek voeren, ook als we straks allemaal gevaccineerd zijn. Dan zou de huidige tijd ook wel eens een positieve tijd kunnen blijken.

Deze column verscheen ook in Evofenedex Logisticx nr1, 2021. Mocht je nav deze column vragen hebben of behoefte aan een gesprek, neem dan contact op met Hans.  

Comments are closed.